![](/media/lib/33/taniec-bb86663e75dd451606fcaba2c2621f1c.jpg)
Zaraźliwy taniec
14 sierpnia 2008, 07:11Lipiec 1518 roku – pani Troffea pojawia się na wąskiej uliczce Strasburga i zaczyna tańczyć jak opętana. Umiera z wyczerpania po 4-6 dniach. Przed końcem tygodnia dołączają do niej 34 inne osoby. Początek sierpnia – wije się już 400 obywateli alzackiego miasta, którzy są dziesiątkowani przez udary i zawały serca. Władze nie mogą sobie poradzić z epidemią tańca. Rok 2008 - po 490 latach historyk John Waller proponuje zadowalające wyjaśnienie tego zjawiska.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Solny poprawiacz humoru
11 marca 2009, 11:57Psycholodzy z University of Iowa uważają, że znają powód, dla którego tak wiele osób nadużywa soli. Wg nich, jest ona naturalnym antydepresantem.
![](/media/lib/54/plotkowanie-814ad1224483bdc5e697f3a1212050e2.jpg)
Świat na plotce stoi?
8 września 2009, 09:15Dr Nicholas Emler z University of Surrey dowodzi, że tym, co naprawdę odróżnia nas od zwierząt i czyni nas ludźmi, jest plotkowanie. Wg niego, to po to rozwinęliśmy język i to właśnie ta zdolność pozwoliła nam stworzyć złożone społeczeństwa.
![](/media/lib/53/akupunktura-kark-62605e5f664566700cfe849f292873ae.jpg)
Akupunktura pomaga po urazie rdzenia
27 kwietnia 2010, 10:07Dzięki akupunkturze szczury z uszkodzonym rdzeniem mogą na powrót chodzić. Naukowcy wyjaśniają, że dzieje się tak, gdyż poprzez zmniejszenie stanu zapalnego metoda ta zapobiega programowanej śmierci, czyli apoptozie neuronów i oligodendrocytów (Neurobiology of Disease).
![](/media/lib/75/tomkod-0503338b5312a4115612ad1bdfecbea2.jpg)
Kręgowiec uodpornił się na truciznę
21 lutego 2011, 12:58Od dawna wiemy, że bakterie zyskują oporność na antybiotyki, a owady na środki owadobójcze. Tym razem amerykańscy naukowcy donoszą o znalezieniu kręgowca, który stał się oporny się na szkodliwą dlań substancję.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Priony międzygatunkowe
27 stycznia 2012, 17:06Francuscy badacze dowodzą, że priony mogą przemieszczać się pomiędzy gatunkami znacznie łatwiej niż dotąd przypuszczano. W opublikowanym w Science artykule informują, iż priony po wprowadzeniu do mózgu myszy, pojawiły się w innych organach, co wskazuje, że same autopsje mózgu są niewystarczające.
![](/media/lib/121/n-pardwa-gorska-8e1c5cf8c3ed773426eadfe3e91006c5.jpg)
Pardwa górska nie ponosi kosztów energetycznych tycia
4 lipca 2012, 09:00Pardwa górska (Lagopus muta) to osiadły gatunek ptaka, który zamieszkuje arktyczną i subarktyczną Eurazję oraz Amerykę Północną. Duży wzrost wagi nie wpływa jednak na jego sprawność fizyczną. Biolodzy doszli do takich wniosków po przeprowadzeniu testów na miniaturowej bieżni.
![](/media/lib/148/n-goryl-nizinny-a4eb0ac5dc78ae3aacffaa68aeec9f9d.jpg)
Nowy kongijski park narodowy chroni zagrożone goryle
4 lutego 2013, 13:16Na północy Konga powstał nowy obszar chroniony, Park Narodowy Ntokou-Pikounda, który ma ochraniać kluczową populację goryla nizinnego (Gorilla gorilla gorilla). Na obszarze 4572 km kwadratowych żyje ok. 15 tys. goryli, 800 słoni i 950 szympansów.
![](/media/lib/174/n-coptotermes-formosanus-d56e386f67d10fdb07c72569b2e77589.jpg)
Zewnętrzny układ odpornościowy na odchodach stoi
20 września 2013, 11:11Społeczne owady żyjące w glebie stale kontaktują się z entomopatogenami. Wyewoluowały one wiele mechanizmów obronnych, które chronią przed pomorem (epizootią). Jednym z nich okazuje się dodawanie do materiału budowlanego własnych odchodów. Kartonopodobny materiał sprzyja wzrostowi promieniowców (Actinobacteria). Dzięki temu termity Coptotermes formosanus nie muszą się obawiać chorobotwórczych grzybów.
![](/media/lib/134/n-wrona-broda-grzebie-06424f82ea35caf26b65f60ef8c9f8f6.jpg)
Wrony jak uczniowe szkoły podstawowej
31 marca 2014, 06:13Wrona brodata to jedyny poza naczelnymi gatunek, o którym wiemy, że potrafi produkować narzędzia. Teraz Sarah Jelbert z University of Auckland wykazała, że ptaki rozumieją też koncepcję wyporności. Naukowcy przekonali się, że wrona wie, w jaki sposób podnieść poziom wody, by otrzymać smakołyk.